A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Zielono mi(zupka)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zielona zupka dla całkiem zielonych w kuchni,można eksperymentować do woli,aby na zielono ;-)))

Zielono mi(zupka)

Składniki:

Zielono mi(zupka)

 

  • 20 dag kapusty brukselki
  • 1 starta marchewka
  • natka pietruszki
  • wiązka koperku
  • kawałek pora(można wykorzystać zieloną część)
  • 5 ziemniaków(kostka)
  • 1 całe udo z kurczaka
  • vegeta
  • listek laurowy
  • ziele angielskie(3 ziarenka)
  • pieprz czarny(2 ziarenka)
  • magi do smaku
  • Do zasmażki:
  • mała cebulka
  • tłuszcz
  • odrobina mąki

 

Sposób przygotowania:

Zielono mi(zupka)
Udo gotujemy do miękkości,szumując wywar w razie potrzeby.Dodajemy umyte,pokrojone warzywa,oprócz natki i koperku,gotujemy do miękkości z ziarenkami pieprzu,ziela,listkiem i vegetą.Wyciągamy mięso i przestudzone obieramy z kości,kroimy drobno(bez skóry) i wrzucamy do garnka.Dodajemy natkę z koperkiem,doprawiamy do smaku przyprawami(magi ewentualnie vegeta).Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,drobno posiekaną cebulkę smażymy na złoty kolor(nie spalmy!),zdejmujemy z ognia i szybciutko wsypujemy mąkę energicznie mieszając i od razu wlewamy do naszej zupy także mieszając.Wyłączamy gaz pod zupą,podajemy na gorąco udekorowane świeżą natką pietruszki.