slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zielony krem z sałaty masłowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i lekką zupę z sałaty masłowej. Zupa z sałaty to smaczny i szybki w przygotowaniu obiad.

Zielony krem z sałaty masłowej

Składniki:

Zielony krem z sałaty masłowej

 

  • 1 sałata masłowa
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • oraz do podania: kiełki rzodkiewek, oliwa, groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zielony krem z sałaty masłowej
Sałatę i ziemniaki myjemy oraz osuszamy. Liście sałaty rwiemy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy czosnek, cebulę i ziemniaki. Przesmażamy warzywa przez chwilę i zalewamy je bulionem . Gotujemy na małym ogniu, aby ziemniaki sie ugotowały. Dodajemy liście sałaty i razem gotujemy przez chwilkę.

Doprawiamy wg smaku przyprawami. Blendujemy na krem.  

Na talerzach, dekorujemy kiełkami, groszkiem ptysiowym oraz polewamy odrobiną oliwy.