Sposób przygotowania:
Aksamitna zielona zupa z bobu, sałaty i fasolki
Bób wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 6 minut , odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupin.
Masełko rozpuszczamy w rondlu dodajemy posiekaną cebulą chwilę dusimy, po czym dodajemy pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób, całość zalewamy rosołem, gotujemy bez pokrywki 20 minut -TO WAŻNE, ponieważ przykryta zupa straci swój kolor soczystej trawy! - po tym czasie dodajemy topiony serek, doprawiamy solą hawajską pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku, całą zupę zaciągamy śmietaną i miksujemy blenderem na krem.
Na talerzach polewamy kilka kropel zielonego tabasco aby zaostrzyć jej smak. Można podać z grzankami.
Blog: Wanilia i Kardamon
Masełko rozpuszczamy w rondlu dodajemy posiekaną cebulą chwilę dusimy, po czym dodajemy pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób, całość zalewamy rosołem, gotujemy bez pokrywki 20 minut -TO WAŻNE, ponieważ przykryta zupa straci swój kolor soczystej trawy! - po tym czasie dodajemy topiony serek, doprawiamy solą hawajską pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku, całą zupę zaciągamy śmietaną i miksujemy blenderem na krem.
Na talerzach polewamy kilka kropel zielonego tabasco aby zaostrzyć jej smak. Można podać z grzankami.
Blog: Wanilia i Kardamon