A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Zielony tort - ufo

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Inny pomysł; dla dziecka smakowita przygoda w krainę fantazji gdzie UFO ma swoje tajemnice i zielone, galaretkowate sny ;-)

Zielony tort - ufo

Składniki:

Zielony tort - ufo

 

  • ciasto biszkoptowe(w moich przepisach)
  • 1,5 l. śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki gruszkowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • dżem wiśniowy(najlepiej własny)
  • winogrona-ok.garści
  • do dekoracji:
  • lentylki
  • podłużne żelki-zielone
  • żelki-stworki
  • pianki jo-jo
  • itp.
  • do nasączenia:
  • 2 łyżeczki herbaty cytrynowej rozpuszczalnej zmieszanej z aromatem cytrynowym w szkl. letniej wody

Sposób przygotowania:

Zielony tort - ufo
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 placki,wierzchni placek nacinamy po średnicy i wykładamy nim salaterkę tworząc miseczkę na masę.Wszystkie placki biszkoptowe dokładnie nasączamy herbatą z aromatem,rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w 1/3 szklanki wody i studzimy.Pół litra kremówki(śmietanę wyjmujemy z lodówki tuż przed ubiciem) i miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru na najwyższych obrotach,pod koniec ubijania dolewamy żelatynę,ja kończę mieszanie łyżką.Pierwszy placek smarujemy cienko dżemem i szybciutko wykładamy tężejącą bitą śmietanę lekko dociskając ją drugim plackiem. Rozpuszczamy galaretkę gruszkową i 1 łyż. żelatyny w szklance gorącej wody,studzimy.Umyte winogrona kroimy na połówki i wyjmujemy pestki.Pół litra śmietany miksujemy z cukrem pudrem jak poprzednio,jedynie na koniec dolewamy galaretkę i dodajemy owoce.W miseczkę z ciasta wlewamy masę z bitej śmietany,a resztą smarujemy wierzchnią warstwę drugiego placka.Gdy masa zacznie tężeć zdecydowanym ruchem odwracamy miseczkę z ciasta na płaski placek spodu tortu tworząc półkulę.Rozpuszczamy galaretkę agrestową tak jak gruszkową i dalej postępujemy podobnie przygotowując bitą śmietanę.Taką masą obsmarowujemy cale ciasto i zdobimy w/ g własnej inwencji twórczej i talentu.Oczywiście każda warstwa przed nałożeniem kolejnej powinna dokładnie zastygnąć i schłodzić w lodówce.Po 2-3 godzinach tort możemy podać dzieciom.Smacznego.