Sposób przygotowania:
Zielony tort - ufo
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 placki,wierzchni placek nacinamy po średnicy i wykładamy nim salaterkę tworząc miseczkę na masę.Wszystkie placki biszkoptowe dokładnie nasączamy herbatą z aromatem,rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w 1/3 szklanki wody i studzimy.Pół litra kremówki(śmietanę wyjmujemy z lodówki tuż przed ubiciem) i miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru na najwyższych obrotach,pod koniec ubijania dolewamy żelatynę,ja kończę mieszanie łyżką.Pierwszy placek smarujemy cienko dżemem i szybciutko wykładamy tężejącą bitą śmietanę lekko dociskając ją drugim plackiem. Rozpuszczamy galaretkę gruszkową i 1 łyż. żelatyny w szklance gorącej wody,studzimy.Umyte winogrona kroimy na połówki i wyjmujemy pestki.Pół litra śmietany miksujemy z cukrem pudrem jak poprzednio,jedynie na koniec dolewamy galaretkę i dodajemy owoce.W miseczkę z ciasta wlewamy masę z bitej śmietany,a resztą smarujemy wierzchnią warstwę drugiego placka.Gdy masa zacznie tężeć zdecydowanym ruchem odwracamy miseczkę z ciasta na płaski placek spodu tortu tworząc półkulę.Rozpuszczamy galaretkę agrestową tak jak gruszkową i dalej postępujemy podobnie przygotowując bitą śmietanę.Taką masą obsmarowujemy cale ciasto i zdobimy w/ g własnej inwencji twórczej i talentu.Oczywiście każda warstwa przed nałożeniem kolejnej powinna dokładnie zastygnąć i schłodzić w lodówce.Po 2-3 godzinach tort możemy podać dzieciom.Smacznego.
Natala1210
luna
eli_555
marietta
kinga
Sarenka
misia53