Sposób przygotowania:
Ziemniaczana przekąska - kulki
Należy przygotować niezbędne składniki na kuleczki w tym celu należy ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać cienko i ugotować ziemniaki od wrzącej wody z dodatkiem soli, odcedzić ziemniaki i ostudzić i przepuścić przez praskę na jednolitą i gładką masę, pozbawioną grudek. Sparzyć wrzątkiem jajka. Wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, na koniec dodać mąkę pszenną, zioła prowansalskie i przyprawę do ziemniaków. Wymieszać składniki. Wyrobić ze składników jednolitą i gładką masę. Z masy formować małe kuleczki i nadawać im kształt okrągły. Kuleczki powinny być jednakowej wielkości, kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku do momentu aż uzyskają kolor złoty. Podawać z surówkami, mięsami.
kalia