Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z wędliną
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę.
Wędlinę kroimy na mniejsze kawałeczki i przekładamy z pokrojonymi warzywami na rozgrzany olej. Przesmażamy przez chwilę.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki wkładamy groszek i przesmażoną wędlinę z cebulą i czosnkiem. Posypujemy przyprawami.
Mieszamy śmietankę z jajkiem i przelewamy na zapiekankę. Posypujemy serem i przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Wędlinę kroimy na mniejsze kawałeczki i przekładamy z pokrojonymi warzywami na rozgrzany olej. Przesmażamy przez chwilę.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki wkładamy groszek i przesmażoną wędlinę z cebulą i czosnkiem. Posypujemy przyprawami.
Mieszamy śmietankę z jajkiem i przelewamy na zapiekankę. Posypujemy serem i przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.