paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ziemniaczana zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna bezmięsna zapiekanka

Ziemniaczana zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka
Obrane ziemniaki wypłukać i pokroić w talarki o grubości ok. 0,5 cm. Obgotować w osolonej wodzie 10 minut. Oczyścić i opłukać pieczarki, obierać ze skórki kapelusze pokroić w grubą kostkę lub plastry i usmażyć. Cebule posiekać w kosteczkę. Naczynie do zapiekania wysmarować i pokryć równomiernie plasterkami ziemniaków. Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków i cebulą. Wyłożyć jako druga warstwę pieczarki. Ponownie pokryć równomiernie plasterkami ziemniaków, przyprawą do ziemniaków i tymiankiem posypać reszta cebuli. Do rondla włożyć masło roztopić i wsypać mąkę, gdy się zarumieni wlać mleko dodać gałkę muszkatołową szczyptę soli i na wolnym ogniu mieszając gotować sos aż się zgęstnie. Polać nim wierzch zapiekanki posypać starym serkiem i piec na złotą skórkę w temp. 180 stopni
Ziemniaczana zapiekanka
Oczyścić i opłukać pieczarki, obierać ze skórki kapelusze pokroić w grubą kostkę lub plastry i usmażyć.
Ziemniaczana zapiekanka
Cebule obrać i pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce
Ziemniaczana zapiekanka
Naczynie do zapiekania wysmarować i pokryć równomiernie plasterkami ziemniaków. Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków i cebulą.
Ziemniaczana zapiekanka
Polać sosem wierzch zapiekanki posypać starym serkiem i piec na złotą skórkę w temp. 180 stopni