Sposób przygotowania:
Ziemniaczana zapiekanka
Obrane ziemniaki wypłukać i pokroić w talarki o grubości ok. 0,5 cm. Obgotować w osolonej wodzie 10 minut. Oczyścić i opłukać pieczarki, obierać ze skórki kapelusze pokroić w grubą kostkę lub plastry i usmażyć. Cebule posiekać w kosteczkę. Naczynie do zapiekania wysmarować i pokryć równomiernie plasterkami ziemniaków. Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków i cebulą. Wyłożyć jako druga warstwę pieczarki. Ponownie pokryć równomiernie plasterkami ziemniaków, przyprawą do ziemniaków i tymiankiem posypać reszta cebuli. Do rondla włożyć masło roztopić i wsypać mąkę, gdy się zarumieni wlać mleko dodać gałkę muszkatołową szczyptę soli i na wolnym ogniu mieszając gotować sos aż się zgęstnie. Polać nim wierzch zapiekanki posypać starym serkiem i piec na złotą skórkę w temp. 180 stopni