KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ziemniaczane babki z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zwykłe ziemniaki podane w inny sposób.

Ziemniaczane babki z ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane babki z ziołami

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane babki z ziołami
Ziemniaki umyć, obrać, wypłukać. Gotować od wrzącej, ale nie posolonej wody. Z ugotowanych ziemniaków odcedzić wodę i dokładnie potłuc lub przepuścić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Masło roztopić. Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Do poduszonych ziemniaków wbić jajko, wlać roztopione masło, mąkę i dodać przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, utrzeć na jednolitą masę. Foremki dokładnie natłuścić. Każdą foremkę napełnić masą ziemniaczaną. Babki dokładnie zapiec. Piec, aż nabiorą brązowego koloru. Podawać z surówkami, kefirem, maślanką lub jako dodatek do mięs, ryb.
Ziemniaczane babki z ziołami
Ziemniaki po obróbce wstępnej i czystej, czekające na wrzątek.
Ziemniaczane babki z ziołami
Ugotowane i odcedzone z wody ziemniaki - poduszone.
Ziemniaczane babki z ziołami
Masa ziemniaczana z dodatkiem ziół i innych dodatków.
Ziemniaczane babki z ziołami
Masa ziemniaczana w foremkach, gotowa do pieczenia.