SUPERPRZEPIS

Ziemniaczane kotleciki z nadzieniem twarogowym

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Ziemniaczane kotleciki z nadzieniem twarogowym

Danie proste i efektowne. Kotleciki są przepyszne i wcale nie aż takie trudne do zrobienia. Polecam szczególnie na piątkowy obiad.

Składniki:

Ziemniaczane kotleciki z nadzieniem twarogowym

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kotleciki z nadzieniem twarogowym

Ziemniaczane placki 1

Ziemniaczane kotleciki z nadzieniem twarogowym
Ziemniaki gotujemy w łupinach do czasu aż będą miękkie

Ziemniaki myjemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości. Odlewamy wodę i odstawiamy do wystygnięcia.

Ziemniaczane placki 2

Ziemniaczane kotleciki z nadzieniem twarogowym
Cebule za pomocą noża kroimy w drobną kostkę

Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle.

Ziemniaczane placki 3

Ziemniaczane kotleciki z nadzieniem twarogowym
Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajka

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy ciasto.

Ziemniaczane placki 4

Ziemniaczane kotleciki z nadzieniem twarogowym
Do twarogu dajemy jajko i cebulę. Łączymy ze sobą.

Do twarogu dodajemy jajko i cebulę. Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Ziemniaczane placki 5

Ziemniaczane kotleciki z nadzieniem twarogowym
Na ciasto układamy farsz i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta

Odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (tak jak przy pierogach). Nakładamy farsz. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi.

Ziemniaczane placki 6

Ziemniaczane kotleciki z nadzieniem twarogowym
Smażymy na złoto z obydwu stron

Panierujemy w mące. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Tagi:

placki dania