aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Ziemniaczane mini pizze z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne i elegancko wyglądające danie z ziemniakami i grzybami leśnymi.

Ziemniaczane mini pizze z grzybami leśnymi

Składniki:

Ziemniaczane mini pizze z grzybami leśnymi

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane mini pizze z grzybami leśnymi
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem, układamy na niej kółka z ziemniaków tak, aby poszczególne plasterki tworzyły koło i zachodziły na siebie. Powinno nam wyjść 8 "placków". Skrapiamy całość olejem, solimy, posypujemy pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około 20 minut, aż krawędzie ziemniaków zrobią się rumiane. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy oczyszczone grzyby leśne, pokrojone w mniejsze kawałki, i smażymy około 7-8 minut na dość dużym ogniu. Mają się zrumienić. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Ziemniaczane pizze wyjmujemy z piekarnika, na każdą nakładamy łyżkę kwaśnej śmietany i porcją smażonych grzybów leśnych, dekorujemy tymiankiem i natychmiast podajemy.