kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne puree ziemniaczane z pesto bazyliowym z pieczonym łososiem

Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym
Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki.Nalewamy wodę do garnka, a następnie dodajemy 1 małą łyżeczkę soli. Ziemniaki gotujemy aż będą miękkie. W międzyczasie obrywamy listki bazylii z gałązek i razem z orzeszkami ziemnymi umieszczamy w miseczce. Obieramy ząbki czosnku i kroimy w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki blendujemy i stopniowo dodajemy oliwę. W końcowym etapie przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i łączymy razem z uzyskanym pesto. Wszystko tłuczemy na gładką masę dodając odrobinę mleka ( na wyczucie ). W międzyczasie w piekarniku usmażyłam łososia skropionego sokiem z cytryny i posypanego przyprawą do ryb.
Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym
Listki bazyli połączone z orzeszkami ziemnymi, oraz czosnkiem
Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym
Dodajemy czosnek i blendujemy dodając stopniowo oliwę
Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i łączymy z pesto bazyliowym
Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym
Wszystkie składniki tłuczemy i dodajemy stopniowo mleko

Tagi:

ziemniaki