PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Ziemniaczane różyczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zostały mi ziemniaki z obiadu i postanowiłam, że tym razem ich po prostu nie odsmażę na patelni ;-) I tak powstały różyczki!

Ziemniaczane różyczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane różyczki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane różyczki
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietankę oraz jajko. Ugniatamy za pomocą tłuczka na gładkie puree. Następnie do ziemniaków dodajemy zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy). Tak przygotowana masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Różyczki mogą być dość blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia nie urosną i nie skleją się. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 200st (termobieg) w zależności od wielkości. Różyczki są gotowe, gdy ładnie zarumienienią się im brzegi.
Ziemniaczane różyczki
Etap 1 Wszystkie składniki łączymy w misce.
Ziemniaczane różyczki
Etap 2 Doprawiamy ziłami prowansalskimi.
Ziemniaczane różyczki
Etap 3 Wyciskamy piękne ziemniaczane różyczki.
Ziemniaczane różyczki
Etap 4 Pieczemy w piekarniku 12-15 minut.