Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Ziemniaczanka z boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pożywna i prosta zupa składająca się w sumie z dwóch głównych składników- ziemniaków i boczku wędzonego.

Ziemniaczanka z boczkiem

Składniki:

Ziemniaczanka z boczkiem

 

  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • ok. 400 g boczku wędzony
  • natka pietruszki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaczanka z boczkiem

ETAP 1:

Ziemniaczanka z boczkiem
Podsmażony boczek wędzony przeniesiony na talerz

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż tłuszcz się z niego wytopi. Następnie wyjąć na talerz.

ETAP 2:

Ziemniaczanka z boczkiem
Cebulę i ziemniaki smażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zeszklenia na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić kostkę i smażyć razem z cebulą przez około 5 minut.

ETAP 3:

Bulion podgrzać, podlać zawartość patelni, a następnie wszystko przenieść do garnka z bulionem i zagotować. Zmiksować blenderem na gładki krem i dodać posiekaną natkę pietruszki oraz podsmażony boczek.

Gotować jeszcze około 3 min. Przyprawić do smaku pieprzem oraz solą.