Sposób przygotowania:
Ziemniaczano-dyniowe kluski Eli
Obrane,umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.Dynię obrać ze skórki,pokroić na kawałki,ugotować na parze do miękkości i przecisnąć przez praskę do osobnego naczynia.Przeciśniętą dynię włożyć do gęstego sitka i odsączyć.Do ziemniaków dodać odsączoną dynię,jajka,margaryę pokrojoną w wiórki,2/3 mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Uformować 1 kluskę,wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować,sprawdzając,czy kluski się nie rozgotują.Jeżeli się rozgotowują,dodać jeszcze mąki ziemniaczanej do masy.W dużym,płaskim garnku zagotować wodę z solą i olejem.Do wrzątku wkładać kluski,delikatnie zamieszać i gotować około 10 minut od wypłynięcia na małym ogniu.Zaglądać do garnka,bo mogą być szybciej gotowe.Kluski podawać z sosem i surówkami lub polane wyskwarzonym boczkiem z dodatkiem cebulki.Smacznego!
misia14
Sałatki
mięsko
basaii