monikabury

monikabury

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Ziemniaczki faszerowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaki jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie na obiad dla dziecka

Ziemniaczki faszerowane

Składniki:

Ziemniaczki faszerowane

 

  • kilka dużych ziemniaków najlepiej o cienkiej skórce
  • jajko
  • sól, pieprz świeżo starty parmezan lub inny dobrze rozpuszczający się ser
  • śmietanka, utarty ząbek czosnku, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki faszerowane
Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie - nie rozgotuj!! Ostudź przekrój na pól wydrąż pozostawiając trochę miąższu przy skórce. Masę ziemniaczaną ugnieć z czosnkiem śmietanką i pietruszka i jajkiem. Napełnij połówki ziemniaków posyp świeżo startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekaj aż się zrumienią, podawaj gorące.