Sposób przygotowania:
Ziemniaczki po pastersku
Bardzo istotne jest, aby danie sporządzić w głębokim garnku o grubym dnie, najlepiej w żeliwnym. Dno garnka wykładamy cienkimi plastrami słoninki, potem wykładamy kolejną warstwę- surowe ziemniaczane talarki, następnie plastry cebuli, na to plastry boczku. Każdą warstwę przyprawiamy solą i pieprzem !!! Wymienionymi warstwami wykładamy cały garnek, ważne aby wierzchnią warstwą były ziemniaki, które przykrywamy 3 liśćmi kapusty. Tak przygotowany garniec możemy potraktować na dwa sposoby - 1. zgodnie z ludową tradycją przykryć garnek wyciętym z darni kółkiem i wsadzić go w żar z ogniska. Jedzonko będzie gotowe po około 40-50 minutach. 2. W domu- garnek/naczynie żaroodporne umieścić w kombiwarze bądź piekarniku nastawionym na max. temperaturę, czas zapieczenia będzie minimalnie dłuższy aniżeli w sposobie pierwszym Smak potrawy wykonanej na dworze jest inny, rzekłabym zdecydowanie lepszy, ponieważ nabiera innego, ogniskowego aromatu :) Do takich ziemniaczków świetnie pasują kiszone, oczywiście domowe ogóreczki ;)