Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Ziemniaczki po pastersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Świetna sycąca potrawa ludowa, którą można przyrządzić zarówno w domu jak i w plenerze.

Ziemniaczki po pastersku

Składniki:

Ziemniaczki po pastersku

 

  • Proporcje przybliżone (zależne od wielkości garnka)
  • 1 kg ziemniaki
  • 4 duże cebule
  • 30 dkg słoniny
  • 30 dkg wędzony boczek (najlepiej tłusty)
  • 3 liście kapusty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki po pastersku
Bardzo istotne jest, aby danie sporządzić w głębokim garnku o grubym dnie, najlepiej w żeliwnym. Dno garnka wykładamy cienkimi plastrami słoninki, potem wykładamy kolejną warstwę- surowe ziemniaczane talarki, następnie plastry cebuli, na to plastry boczku. Każdą warstwę przyprawiamy solą i pieprzem !!! Wymienionymi warstwami wykładamy cały garnek, ważne aby wierzchnią warstwą były ziemniaki, które przykrywamy 3 liśćmi kapusty. Tak przygotowany garniec możemy potraktować na dwa sposoby - 1. zgodnie z ludową tradycją przykryć garnek wyciętym z darni kółkiem i wsadzić go w żar z ogniska. Jedzonko będzie gotowe po około 40-50 minutach. 2. W domu- garnek/naczynie żaroodporne umieścić w kombiwarze bądź piekarniku nastawionym na max. temperaturę, czas zapieczenia będzie minimalnie dłuższy aniżeli w sposobie pierwszym Smak potrawy wykonanej na dworze jest inny, rzekłabym zdecydowanie lepszy, ponieważ nabiera innego, ogniskowego aromatu :) Do takich ziemniaczków świetnie pasują kiszone, oczywiście domowe ogóreczki ;)

Tagi:

ziemniaki