Sposób przygotowania:
Ziemniak z brokułem i pietruszką
Warzywa (najlepiej "swoje" lub "od chłopa") dokładnie myjemy. Ziemniaki i pietruszkę obieramy, ziemniaki kroimy w grube plastry, pietruszkę przekrawamy wzdłuż na 4 części, z brokuła wycinamy kwiaty. Warzywa parujemy ok 15 minut- do uzyskania miękkości. Blendujemy, dodając oliwę z oliwek (zapobiega utlenianiu witamin), sok z cytryny (wit C- naturalny konserwant) i wodę, by potrawa nie była zbyt gęsta. Gorącą "papkę" przelewamy do czystych słoików i pasteryzujemy ok 15 minut. Stawiamy denkiem do góry na ok godzinę. Po 4-12 godzinach gotujemy jeszcze raz, przez 5 minut (między pasteryzacjami należy przechowywać słoiki w ciemnym miejscu). Słoiczki przechowujemy do pół roku, w miejscu ciemnym i suchym, w temperaturze "piwnicznej" (12-16 st.) Po otwarciu można przechowywać w lodówce do 48 godzin. Można dodać dziecku do dania trochę mięsa lub ryby albo odrobinę kaszy manny, gdy wprowadzamy do diety dziecka gluten.