Marthalla

Marthalla

Kucharz
[Przepisów: 6]

Ziemniak z burakiem, 10 słoiczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniak z burakiem- pyszne i zdrowe danie dla niemowląt po 5-7 miesiącu życia.

Ziemniak z burakiem, 10 słoiczków

Składniki:

Ziemniak z burakiem, 10 słoiczków

 

 

  • Ok 10 małych słoiczków

Sposób przygotowania:

Ziemniak z burakiem, 10 słoiczków
Ziemniaki i buraki (najlepiej "własne" lub "od chłopa") dokładnie myjemy i obieramy. Buraki kroimy w plasterki i wrzucamy do parowaru. Po chwili dokładamy pokrojone w grubsze plastry ziemniaki. Buraki powinny być parowane min. 30 minut, tak by były na tyle miękkie, żeby dało je się z łatwością przebić widelcem lub nożem. Ziemniakom powinno wystarczyć 10-15 minut. Warzywa blendujemy, dodając oliwę z oliwek (zapobiega utlenianiu witamin), sok z cytryny (wit C- naturalny konserwant) i wodę, by potrawa nie była zbyt gęsta. Gorącą "papkę" przelewamy do czystych słoików i pasteryzujemy ok 15 minut. Stawiamy denkiem do góry na ok godzinę. Po 4-12 godzinach gotujemy jeszcze raz, przez 5 minut (między pasteryzacjami należy przechowywać słoiki w ciemnym miejscu). Słoiczki przechowujemy do pół roku, w miejscu ciemnym i suchym, w temperaturze "piwnicznej" (12-16 st.)Po otwarciu można przechowywać w lodówce do 48 godzin. Można dodać dziecku do dania trochę mięsa lub odrobinę kaszy manny, gdy wprowadzamy do diety dziecka gluten.