Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaki duszone w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie duszone ziemniaki mogą zastąpić tradycyjne ziemniaki z wody. Doskonale nadają się jako dodatek do mięs

Ziemniaki duszone w winie

Składniki:

Ziemniaki duszone w winie

 

  • 1/2 kg ziemniaki,
  • 1/2 szkl wino czerwone wytrawne,
  • 1 łyżeczka mąka,
  • 1 szt cebula,
  • 1 łyżeczka przyprawa kucharek,
  • 1 szt marchew,
  • 1 łyżka smalec,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki duszone w winie
Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę, rozmieszać z winem i ½ szkl wody, zagotować. Obrane ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w plasterki, włożyć do wywaru, dodać przyprawę kucharek, przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem do miękkości. .