eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziemniaki Eli faszerowane krupniokiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Wydrążone ziemniaki faszerowane krupniokiem z cebulką i jabłkiem pieczone na rozgrzanym grillu do miękkości.

Ziemniaki Eli faszerowane krupniokiem

Składniki:

Ziemniaki Eli faszerowane krupniokiem

ziemniaki

farsz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Eli faszerowane krupniokiem

przygotowanie krupnioków

Ziemniaki Eli faszerowane krupniokiem
Krupnioki bez osłonek pokroić w plastry.

Z krupnioków zdjąć osłonki i pokroić w plastry.

przygotowanie cebuli

Ziemniaki Eli faszerowane krupniokiem
Obrane z łupinek cebule pokroić w drobną kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie jabłek

Ziemniaki Eli faszerowane krupniokiem
Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę.

Jabłka umyć,obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokroić w kostkę.

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki Eli faszerowane krupniokiem
Przygotować farsz z krupnioka,cebuli,jabłek,wyłożyć na ziemniaki i piec na grillu.

Ziemniaki obrać,umyć,zalać osolonym wrzątkiem i ugotować na pół miękko. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zalać zimną wodą na 10 minut. Ponownie odcedzić ziemniaki,odciąć wierzchy i wydrążyć środki.

Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę,jabłka,doprawić solą,pieprzem do smaku i smażyć aż składniki zmiękną. Do cebuli z jabłkami dodać krupnioki i jeszcze chwilę razem smażyć.

Farsz wyłożyć na ziemniaki i piec na gorącym grillu aż będą miękkie. Smacznego!