Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane pieczarkami 2
Ziemniaki umyć przekroić na pół i ugotować na parze. Z ugotowanych ziemniaków wydrążyć środek, zostawiając odstęp od skórki około 1 cm. Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy cebula zmięknie dodać pieczarki i smażyć, dodać rozgnieciony czosnek. Pieczarki doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Pieczarki smażyć tak długo, aż cała woda z nich odparuje. Wydrążone ziemniaki posmarować olejem po skórce i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki dobrze wymieszać z wydrążonymi ziemniakami. Wydrążone ziemniaki nadziewać masą. Gotowe ziemniaki włożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 min.
kasia900