Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ziemniaki faszerowane indykiem i pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ziemniaki faszerowane indykiem i pieczarkami z nutą żółtego sera świetnie komponują się z sosami bądź jako samo danie.

Ziemniaki faszerowane indykiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki faszerowane indykiem i pieczarkami

 

  • 4duże ziemniaki
  • 130 g filetu z indyka
  • 4-5 pieczarek - kapelusze
  • przyprawa do kurczaka
  • 1-2 plastry żółtego ser
  • sól
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane indykiem i pieczarkami
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach tak około 20 minut. Fileta kroimy w kostkę, pieczarki również, ser w paseczki. Na patelni podsmażamy filet w przyprawie, dodajemy pieczarki i dusimy około 15 minut, ściągamy z ognia, przekładamy do miseczki dodajemy żółty ser - mieszamy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy część środka, faszerujemy farszem i zapiekamy w 240 stopniach przez około 20 minut. Podajemy posypując szczypiorkiem.
Ziemniaki faszerowane indykiem i pieczarkami
ugotowane ziemniaki przekrawamy i wydrążamy
Ziemniaki faszerowane indykiem i pieczarkami
na patelni podsmażamy indyka w przyprawie i dodajemy pieczarki
Ziemniaki faszerowane indykiem i pieczarkami
do indyka z pieczarkami dodajemy żółty ser i mieszamy
Ziemniaki faszerowane indykiem i pieczarkami
ziemniaki faszerujemy powstałym farszem i zapiekamy