Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem
Zaczynamy od dokładnego wyszorowania ziemniaków. Następnie gotujemy je w mundurkach- czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków- nie powinny być zbyt miękkie- muszą być takie półtwarde, żeby nie rozpadały się podczas faszerowania. Ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół i za pomoca łyżeczki wydrążamy część środka, zostawiając margines przy skórce, żeby ziemniaki się nie rozpadały.Wydrążony miąższ kroimy w drobną kostkę.
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w drobniutką kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, jak się zeszkli dodajemy mielone mięso, całość smażymy do momentu aż mięso się zetnie. Zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz i majeranek), pokrojone ziemniaki, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki ziemniaków. Ziemniaki ustawiamy w żaroodpornej formie wysmarowanej odrobiną oleju. Każdy z ziemniaków zakrywamy plasterkiem żółtego sera. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w drobniutką kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, jak się zeszkli dodajemy mielone mięso, całość smażymy do momentu aż mięso się zetnie. Zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz i majeranek), pokrojone ziemniaki, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki ziemniaków. Ziemniaki ustawiamy w żaroodpornej formie wysmarowanej odrobiną oleju. Każdy z ziemniaków zakrywamy plasterkiem żółtego sera. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.
kasia900