Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapieczone ziemniaki faszerowane mięsem

Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem

 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 250g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem
Zaczynamy od dokładnego wyszorowania ziemniaków. Następnie gotujemy je w mundurkach- czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków- nie powinny być zbyt miękkie- muszą być takie półtwarde, żeby nie rozpadały się podczas faszerowania. Ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół i za pomoca łyżeczki wydrążamy część środka, zostawiając margines przy skórce, żeby ziemniaki się nie rozpadały.Wydrążony miąższ kroimy w drobną kostkę.



Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w drobniutką kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, jak się zeszkli dodajemy mielone mięso, całość smażymy do momentu aż mięso się zetnie. Zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz i majeranek), pokrojone ziemniaki, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki ziemniaków. Ziemniaki ustawiamy w żaroodpornej formie wysmarowanej odrobiną oleju. Każdy z ziemniaków zakrywamy plasterkiem żółtego sera. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.
Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem
Z ugotowanym ziemniaków wydrążamy środki
Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem
Ziemniaki faszerujemy przygotowanym farszem
Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem
Całość pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny
Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem
Ziemniaki podajemy na gorąco bo wtedy są najlepsze