Sposób przygotowania:
Ziemniaki Eli faszerowane kurkami
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na pół miękko.Odcedzić i zalać zimną wodą żeby trochę ostygły.Ponownie odcedzić,zciąć wierzchy i wydrążyć środki,pozostawiając 5 milimetrowe brzegi.Połowę miąższu ziemniaczanego zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Kurki oczyścić umyć i dokładnie odsączyć.Cebulę drobno pokroić.Na patelni rozgrzać masło,dodać kurki,cebulę,oprószyć solś,pieprzem i smażyć aż sok odparuje.Do kurek wlać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje.Do kurek dodać ztarte ziemniaki,ewentualnie dodać jeszcze sól,pieprz i wymieszać.Farsz musi być dość słony i pieprzny.Nakładać farsz do ziemniaków i piec na grillu około 30-35 minut.Smacznego!
Triss
eli_555
Były pyszne,wszyscy byli zadowoleni.
Pyza
eli_555
Izuś,ja piekłam na grillu.Ale ja mam duży grill z pokrywą i piecze się krócej niż w przepisie.Podałam dłuższy czas pieczenia,bo nie każdy ma grill z pokrywą.
eli_555
Zresztą w piekarniku też można zrobić te ziemniaki.
Pyza
bernika
zbysiowa