eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziemniaki Eli nadziewane młodą kapustą i parówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ugotowane młode ziemniaki faszerowane młodą kapustą z parówkami i zapieczone w piekarniku. Pyszna przekąska.

Ziemniaki Eli nadziewane młodą kapustą i parówkami

Składniki:

Ziemniaki Eli nadziewane młodą kapustą i parówkami

ziemniaki

farsz

  • 6 zewnętrznych liści kapusty
  • 5 cienkich parówek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Eli nadziewane młodą kapustą i parówkami

Przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki Eli nadziewane młodą kapustą i parówkami
Młode ziemniaki oskrobać,umyć i ugotować na parze.

Młode ziemniaki oskrobać,umyć i ugotować na parze.

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki Eli nadziewane młodą kapustą i parówkami
Z ostudzonych ziemniaków wydrążyć środki.

Z ostudzonych ziemniaków wydrążyć środki. Wydrążone środki zachować. Można z nich przygotować kotlety ziemniaczane.

przygotowanie cebuli

Ziemniaki Eli nadziewane młodą kapustą i parówkami
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

Przygotowanie parówek

Ziemniaki Eli nadziewane młodą kapustą i parówkami
Cienkie parówki obrać z osłonek i pokroić w pół krążki.

Cienkie parówki obrać z osłonek i pokroić w pół krążki. Na patelni rozgrzać smalec dodać parówki,cebulę i przesmażyć.

przygotowanie kapusty

Ziemniaki Eli nadziewane młodą kapustą i parówkami
Liście młodej kapusty poszatkować,zalać wodą,posolić,ugotować i ostudzić.

Liście młodej kapusty poszatkować,zalać wodą,posolić i ugotować. Kapustę odcedzić,dodać do parówek z cebulą,oprószyć solą,pieprzem i jeszcze chwilę smażyć. Farszem nadziać wydrążone ziemniaki,włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać aż się zrumienią. Smacznego!