Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ziemniaki nadziewane ryżem i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ziemniaki nadziewane są smaczne mają efektowny wygląd

Ziemniaki nadziewane ryżem i mięsem

Składniki:

Ziemniaki nadziewane ryżem i mięsem

 

  • 6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • przyprawa maggi,
  • pieprz,
  • sól,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej cebulki dymki,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona świeża,
  • 20 dag mięsa mielonego,
  • 1 torebka ryżu ugotowanego na sypko,
  • 2 łyżki oleju do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki nadziewane ryżem i mięsem
Ziemniaki ugotowane przekroić na pół i łyżką wydrążyć środki. Cebulę drobno posiekaną zeszklić na oleju. Do cebuli dodać drobno pokrojoną paprykę, mielone mięso, wymieszać i smażyć ciągle mieszając około 10-15 min. Następnie dodać ugotowany na sypko ryż i posiekaną cebulkę dymkę, przyprawić do smaku solą, zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Do wydrążonych ziemniaków nakładać nadzienie, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, skropić olejem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp. 180 stopni około 10 minut.