Sposób przygotowania:
Ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na 1 łyżce masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania płynu, ostudzić. Zimne ziemniaki przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ. Do miseczki włożyć miąższ, dodać śmietanę, jajka i dokładnie utrzeć. Następnie połączyć z drobno posiekaną szynką, pieczarkami, startym żółtym serem, chrzanem, przyprawić do smaku, wymieszać. Farszem napełniać połówki ziemniaków, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polać stopionym pozostałym masłem, posypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.