eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziemniaki Eli z pieczarkami w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam podgotowane ziemniaki faszerowane pieczarkami w śmietanie. Ziemniaki wyszły bardzo dobre.

Ziemniaki Eli z pieczarkami w śmietanie

Składniki:

Ziemniaki Eli z pieczarkami w śmietanie

ziemniaki

pieczarki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Eli z pieczarkami w śmietanie

przygotowanie pieczarek

Ziemniaki Eli z pieczarkami w śmietanie
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie pieczarek cd

Ziemniaki Eli z pieczarkami w śmietanie
Oczyszczone pieczarki pokroić w pół plasterki.

Pieczarki oczyścić i pokroić na pół plasterki.

przygotowanie pieczarek cd

Ziemniaki Eli z pieczarkami w śmietanie
Na rozgrzanym oleju usmażyć pieczarki i cebulę, oprószone solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie pieczarek cd

Ziemniaki Eli z pieczarkami w śmietanie
Pieczarki dusić ze śmietaną aż zgęstnieje.

Do pieczarek wlać śmietanę kremówkę i dusić aż odparuje i sos zgęstnieje.

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki Eli z pieczarkami w śmietanie

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Wyjąć ziemniaki z wody i ostudzić. Górę ziemniaków odciąć i wydrążyć środki. Część wydrążonego miąższu pokroić w kostkę i włożyć do ziemniaków.

przygotowanie ziemniaków cd

Ziemniaki Eli z pieczarkami w śmietanie

Pieczarki ze śmietaną nałożyć do ziemniaków i włożyć je do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i zapiekać ziemniaki przez 30 minut. Smacznego!