Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Ziemniaki faszerowane mięsem w sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bardzo smaczne danie. Trochę pracochłonne . Ale warte tego .Odmiana ,,Ziemniaków faszerowanych grzybami „.

Ziemniaki faszerowane mięsem w sosie

Składniki:

Ziemniaki faszerowane mięsem w sosie

 

  • 4 duże ziemniaki
  • 6 kapeluszy suszonych grzybów
  • 15 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
  • pieprz mielony
  • sól
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane mięsem w sosie
Ziemniaki obrać . Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia . ( To co zostanie wydrążone zostawić ). Suszone grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki .Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju .Dodać do mięsa .Wymieszać . Doprawić solą i mielonym pieprzem. Napełnić farszem ziemniaki .Ziemniaki ułożyć płasko na dnie garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania grzybów + woda ( ok. 2 szklanek razem ) .Włożyć rozdrobnioną Bulionetkę . Gotować na małym gazie ok. 40 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Zagęścić sos mąką . Dodać masło i śmietanę .Doprawić sos do smaku .Podawać z sosem wylanym bezpośrednio przy ziemniakach lub podanym osobno , posypując zieloną pietruszką .