Sposób przygotowania:
Żeberkowy zawijas z mięsem mielonym
Żeberka dokładnie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika i powycinać od wewnętrznej strony kostki, tak aby płat pozostał nienaruszony. Oprószyć mięso sola i pieprzem i vegetą i polać maggi. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajko, obraną i drobno posiekaną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Doprawić do smaku i starannie wymieszać. Na płacie żeberkowym rozsmarować masę mięsną i ułożyć kawałki papryki konserwowej.
Płat żeberkowy ciasno zwinąć i owinąć ściereczką. Obwiązać grubą nicią, włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny. Ostudzić i zdjąć ściereczkę. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajko, obraną i drobno posiekaną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Doprawić do smaku i starannie wymieszać. Na płacie żeberkowym rozsmarować masę mięsną i ułożyć kawałki papryki konserwowej.
Płat żeberkowy ciasno zwinąć i owinąć ściereczką. Obwiązać grubą nicią, włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny. Ostudzić i zdjąć ściereczkę. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.