Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Ziemniaki faszerowane podwojnie pieczone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonale ziemniaki do mies - inaczej

Ziemniaki faszerowane podwojnie pieczone

Składniki:

Ziemniaki faszerowane podwojnie pieczone

 

  • Porcja na cztery osoby:

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane podwojnie pieczone
Rozgrzac piekarnik do 190-195C. Ziemniaki doskonale wyszorowac szczoteczka (nie obierac). Nakluc gleboko kazdy ziemniak dookola. Wysmarowac maslem i kazdy oddzielnie zawinac w folie aluminiowa. Ulozyc w piekarniku i piec do miekkosci - okolo godziny. Upieczone ziemniaki przekrajac na pol w folli (ja robilam to w rekawicy kuchennej bo gorace).Wydrazyc srodki do garnuszka zostawiajac niewielka warstwe dookola skorki. Gorace ziemniaki utluc jak na pure, dodajac smietane. Kiedy masa jest gladka dodac ser, posiekany grubo szczypiorek oraz sol i pieprz do smaku. Nakladac mase do wydrazonych ludeczek ziemniaczanych (pozostajacych caly czas w folli aluminiowej). Na wierzch posypac pozostalym serem i odrobina szczypiorku. Wstawic ponownie do piekarnika i zapiec (okolo 15min) do momentu kiedy wierzch nabierze zlotego koloru. Kiedy gotowe, wyjac z folli, wylozyc na polmisek, udekorowac plasterkiem pomarancza i zielenina. Serwowac z miesami i salatami.Bon appetit !!!