Sposób przygotowania:
Ziemniaki nadziewane grzybami
Grzyby dokładnie umyć, ugotować w małej ilości wody i drobno posiekać lub pokrojone rozdrobnić w robocie; wywar przechować. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na tłuszczu. Obrane ziemniaki opłukać, osączyć, ściąć wierzchy i wydrążyć łyżeczką. Wydrążoną miazgę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedzić i dokładnie rozgnieść. Dodać grzyby, cebulę, jajka, trochę posiekanej zieleniny, 2 łyżki wywaru z grzybów, sól i pieprz do smaku. Przygotowane miseczki napełnić farszem, przykryć ściętymi "czapeczkami" i posolić. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu. Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić pozostałym wywarem z grzybów i gdy ziemniaki są prawie miękkie- zalać je tą mieszaniną i zapiekać jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem posypać zielonym koperkiem. Podawać z surówką.