Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane opiekane w ActiFry
Z ziemniaków, mąki jajka i szczypty soli zagnieść ciasto kopytkowe. Ciasto podzielić na kawałki i uturlać z nich wałeczki, trochę cieńsze niż na kopytka.otoczyć delikatnie w mące i każdy kluseczek w rękach lekko rozwałkować jak kluseczki gniocci. Ugotować kluseczki we wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Do naczynia frytownicy ActiFry włożyć kluseczki, polać łyżką oliwy i posypać tartą bułką. Lekko przemieszać obracając ręką mieszak tak by otoczyć w tłuszczu i bułce wszystkie kluseczki. Uruchomić maszynę na 30 min.Przygotować sos. Pieczarki opłukać i drobniutko pokroić dodać posiekaną cebulkę podlać łyżką oleju i wysmażyć. Pod koniec dodać śmietanę i ciągle mieszając zagotować. Podawać z upieczonymi na słoty kolor kluseczkami.
Netka
Tit