edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ziemniaki pieczone z parówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Danie banalne, ale w połączeniu z białym lub czerwonym barszczem może być świetnym pomysłem na niedrogi obiad

Ziemniaki pieczone z parówkami

Składniki:

Ziemniaki pieczone z parówkami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone z parówkami
Ziemniaki obrałam, opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w równe kawałeczki takiej wielkości, aby było je wygodnie brać do ust. Polałam niewielką ilością oleju (2-3 łyżki), posypałam solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką i majerankiem. Dokładnie wymieszałam i rozłożyłam kawałki ziemniaków pojedynczą warstwą w żaroodpornej formie. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 35 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Parówki obrałam z osłonek, każdą przekroiłam na trzy części i każdy kawałek nacięłam na krzyż z obu stron. Dołożyłam do ziemniaków, podkręciłam temperaturę do 190 stopni i piekłam jeszcze kilka minut pilnując, żeby parówki się nie spaliły. Podałam z czerwonym barszczem ugotowanym według przepisu https://gotujmy.pl/barszcz-czerwony-z-miesnymi-tortellini,przepisy,166976.html (ale bez dodatku tortellini).