mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ziemniaki pieczone z szałwią z sosami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, chrupiące ziemniaczki z pysznymi sosami

Ziemniaki pieczone z szałwią z sosami

Składniki:

Ziemniaki pieczone z szałwią z sosami

 

  • 2kg małych ziemniaków
  • 3 łyżki posiekanej szałwii (może być suszona)
  • 3 strąki papryki kolorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g szynki
  • 150g twarożku
  • 1/2 szkl oleju
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone z szałwią z sosami
Ziemniaki obrać, umyć, zalać osolonym wrzątkiem i gotować 5minut. Odcedzić, odparować i osuszyć w ściereczce. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Każdego ziemniaka obtoczyć w oleju, a potem w szałwii i rozłożyć na blasze. Piec na rumiano około 20minut. Czosnek obrać, opłukać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małe paseczki, sparzyć, udusić w połowie oleju i zmiksować z czosnkiem. Szynkę zmiksować ze szczypiorkiem, rozprowadzić na gęsto resztą oleju. Twarożek rozetrzeć z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Wszystkie sosy umieścić w oddzielnych miseczkach lub sosjerkach. Ziemniaki wyjąć z piekarnika i podawać z sosami.