Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone z szałwią z sosami
Ziemniaki obrać, umyć, zalać osolonym wrzątkiem i gotować 5minut. Odcedzić, odparować i osuszyć w ściereczce. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Każdego ziemniaka obtoczyć w oleju, a potem w szałwii i rozłożyć na blasze. Piec na rumiano około 20minut. Czosnek obrać, opłukać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małe paseczki, sparzyć, udusić w połowie oleju i zmiksować z czosnkiem. Szynkę zmiksować ze szczypiorkiem, rozprowadzić na gęsto resztą oleju. Twarożek rozetrzeć z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Wszystkie sosy umieścić w oddzielnych miseczkach lub sosjerkach. Ziemniaki wyjąć z piekarnika i podawać z sosami.