mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ziemniaki smażone po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, szybkie ziemniaczki smażone podawane z fetą i oliwkami :)

Ziemniaki smażone po grecku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaki smażone po grecku

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 średnie ziemniaki (około kilograma), obrane i pokrojone wzdłuż na 8 "łódeczek"
  • 4 duże ząbki czosnku, drobniutko posiekane
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki (5 - 6 łyżek) pokruszonej fety
  • 6-8 oliwek pokrojonych na plasterki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki smażone po grecku
Oliwę z oliwek rozgrzewam na dużej teflonowej patelni. Układam na niej pokrojone w łódeczki ziemniaki w jednej warstwie i smażę je na średnim ogniu około 6 minut, aż się zrumienią na złoty kolor. Wtedy przewracam łódeczki na drugą stronę i zrumieniam około 5 minut. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i duszę całość, aż ziemniaki zmiękną, trwa to około 5 minut.
W tym czasie mieszam pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki, fety i oliwek) w małej miseczce. Dodaję sporządzoną mieszankę do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko wstrząsam patelnią, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Jeszcze chwilę smażę ziemniaczki z przyprawami, około 2-3 minut. Na koniec wykładam ziemniaczki na półmisek, posypuję pokruszoną fetą, pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki. Podaję.
Ziemniaki smażone po grecku
Ziemniaki obieram, myję i kroję w łódeczki (ósemki)
Ziemniaki smażone po grecku
Łódeczki ziemniaczane wkładam na rozgrzany olej na ię i rumienię
Ziemniaki smażone po grecku
Pod koniec smażenia dodaję do ziemniaków przyprawy

Tagi:

ziemniaki