Sposób przygotowania:
Ziemniaki smażone po grecku
Oliwę z oliwek rozgrzewam na dużej teflonowej patelni. Układam na niej pokrojone w łódeczki ziemniaki w jednej warstwie i smażę je na średnim ogniu około 6 minut, aż się zrumienią na złoty kolor. Wtedy przewracam łódeczki na drugą stronę i zrumieniam około 5 minut. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i duszę całość, aż ziemniaki zmiękną, trwa to około 5 minut.
W tym czasie mieszam pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki, fety i oliwek) w małej miseczce. Dodaję sporządzoną mieszankę do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko wstrząsam patelnią, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Jeszcze chwilę smażę ziemniaczki z przyprawami, około 2-3 minut. Na koniec wykładam ziemniaczki na półmisek, posypuję pokruszoną fetą, pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki. Podaję.
W tym czasie mieszam pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki, fety i oliwek) w małej miseczce. Dodaję sporządzoną mieszankę do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko wstrząsam patelnią, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Jeszcze chwilę smażę ziemniaczki z przyprawami, około 2-3 minut. Na koniec wykładam ziemniaczki na półmisek, posypuję pokruszoną fetą, pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki. Podaję.