BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Ziemniaki w kożuszku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie ziemniaki to doskonały dodatek do obiadu , zamiast tradycyjnych , tłuczonych ziemniaków .

Ziemniaki w kożuszku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaki w kożuszku

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki w kożuszku
Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy na mniejsze kawałki . Przekładamy do garnka , zalewamy mlekiem i 1/2 szklanki śmietany , solimy i pieprzymy . Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut . Pieczarki myjemy , kroimy na małe kawałki . Pieczarki wrzucamy do ziemniaków , dolewamy resztę śmietany , mieszamy , dusimy kolejne 10-15 minut , aż ziemniaki będą miękkie . Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy , wrzucamy do ziemniaków . Podajemy do kotletów itp.
Ziemniaki w kożuszku
Opłukane pieczarki kroimy według własnego uznania .
Ziemniaki w kożuszku
Pieczarki dodajemy do gotujących się ziemniaków .
Ziemniaki w kożuszku
Zieleninę np. natkę pietruszki , siekamy i wrzucamy na końcu .

Tagi:

ziemniaki