Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ziemniaki z kapustą - śląska ciapkapusta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tylko dwa składniki,a gwarantowany świetny smak. Lubimy to jako samodzielne danie, ale może być dodatkiem do obiadu.

Ziemniaki z kapustą - śląska ciapkapusta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaki z kapustą - śląska ciapkapusta

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg dobrej jakości, niezbyt kwaśnej kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z kapustą - śląska ciapkapusta
Ziemniaki gotuję je w lekko osolonej wodzie do miękkości, a w międzyczasie posiekaną lekko kapustę wrzucam na gorący olej i lekko ją podsmażam. Gdy się lekko zrumieni dolewam tyle wody, by się nie przypalała. Przykrywam kapustę pokrywką i podduszam kapustę do miękkości. Po odlaniu ziemniaków duszę je dokładnie, dodaję masło i miękką kapustę i masło, doprawiam.
Ziemniaki z kapustą - śląska ciapkapusta
Gotujemy ziemniaki i dokładnie je ubijamy
Ziemniaki z kapustą - śląska ciapkapusta
Kapusta ma się udusić do miękkości zanim połączymy ją z ziemniakami
Ziemniaki z kapustą - śląska ciapkapusta
Teraz już wszystko razem: ziemniaki, kapusta i koniecznie masło