kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Ziemniaki z peperonii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pachnące ziołami proste danie z Calabrii, ja osobiście uwielbiam włochów za ich proste a jednocześnie tak wykwintne dania

Ziemniaki z peperonii

Składniki:

Ziemniaki z peperonii

 

  • kilka średniej wielkości ziemniaków
  • czerwona i żółta papryka peperonii
  • garść oliwek, w zalewie z oliwy, odsączonych
  • ząbek marynowanego czosnku
  • garść tymianku posiekanego drobno
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z peperonii
ziemniaki obieramy, kroimy w półplasterki, obsmażamy na gorącej oliwie do lekkiego zmiękczenia, odcedzamy na papierowym ręczniku. Na pozostałej na patelni oliwie przesmażamy pokrojona w paseczki paprykę kilka minut, dodajemy oliwki i czosnek. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy resztę składników i zapiekamy do czasu aż będą miękkie w temp. około 160 st.

Tagi:

ziemniaki