weronika20

weronika20

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Ziemniaki z rzodkiewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre ziemniaki na obiad

Ziemniaki z rzodkiewką

Składniki:

Ziemniaki z rzodkiewką

 

  • 1kg młodych ziemniaków
  • 1 pęczek dymki
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • masło do smażenia
  • ulubione zioła do posypania (świeże lub suszone)
  • szczypiorek
  • 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z rzodkiewką
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie lekko schłódź i pokrój na mniejsze części. Rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój na cząstki. Dymki drobno pokrój, szczypiorek posiekaj. Na rozgrzanym maśle przesmaż ugotowane ziemniaki. Gdy zaczną nabierać złotego koloru, dodaj do nich rzodkiewki. Jeszcze chwilę trzymaj je razem na patelni, dopraw do smaku solą i pieprzem, a także ulubionymi ziołami. Pod koniec dodaj dymkę ze szczypiorkiem. Podawaj na ciepło z dodatkiem zimnego kefiru lub jogurtu naturalnego.