Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ziemniaki zapiekane z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Takie ziemniaczki pieczone z cebulką, posypane ziołami prowansalskimi i polane masłem są naprawdę bardzo smaczne.

Ziemniaki zapiekane z cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaki zapiekane z cebulką

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane z cebulką
Ziemniaki oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy, a kiedy ostygną, kroimy w plasterki o grubości pół centymetra.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i smażymy, aż się zeszkli.

Układamy ziemniaki oraz cebulę w naczyniu żaroodpornych. Posypujemy przyprawami.

Polewamy rozpuszczonym na patelni masłem.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wstawiamy ziemniaki i pieczemy je przez 15 minut.
Ziemniaki zapiekane z cebulką
Gotujemy ziemniaki przez 8 minut, następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Ziemniaki zapiekane z cebulką
Cebulę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Ziemniaki zapiekane z cebulką
Rozpuszczamy na patelni masło i polewamy nim ziemniaki.

Tagi:

ziemniaki