Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane z farszem drobiowym
Filety z kurczaka gotujemy do miękkości w małej ilości wody (takiej aby zakryła mięso) z dodatkiem kostki rosołowej, lub po prostu wykorzystujemy mięso jeśli nam zostało z ugotowania zupy. Mięso wyciagamy z wody i studzimy. Ziemniaki szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości w koszulkach. Odcedzamy i studzimy, a nastepnie wydrążamy środek ziemniaków zostawiając grubą warstwę po bokach. Ja wydrązam miązsz taką łyżeczką do melona i wykorzystuje te ziemniaki do sałatki (która będzie następnym przepisem). Mięso mielimy przez maszynkę lub miksujemy w rozdrabniaczu. Do mięsa dodajemy pokrojonego drobno pora, majonez i wbijamy jajko. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Farszem nadziewamy przygotowane ziemniaki i zapiakamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok 30 minut. Podajemy posypane zieloną cebulką i z odrobiną majonezu.
-Natka-