Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane z kiełbasą i seremEtap 1
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, odparować.
Etap 2
Kiełbasę i boczek pokroić w małą kostkę, zrumienić na oleju.
Etap 3
Dodać do nich pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, zeszklić je. Nadmiar wytopionego z kiełbasy tłuszczu odlać (można go wykorzystać do innej potrawy).
Etap 4
Do kiełbasy z cebulą dodać ugotowane ziemniaki i przyprawy, wymieszać.
Etap 5
Wszystko przełożyć do naczynia do zapiekania, oprószyć ziołami.
Etap 6
Oba sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozłożyć na ziemniakach z dodatkami.
Etap 7
Wszystko zapiekać w 220 stopniach przez ok. 30 minut.