Sposób przygotowania:
Ziemony, kapuściany krem z grzankami
Kapustę oczyść, wytnij głąb, a liście pokrój na kawałki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć 1/3 cebuli i mieszając, usmaż na szklisto. Dołóż kapustę. Podlej bulionem. Dopraw do smaki pieprzem i solą. Poczekaj aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem około 20 minut.
W tym czasie pokrój boczek i tosty w kosteczkę. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pozostałą cebulę, pokrojone tosty oraz boczek i mieszając, usmaż na rumiano. Zupę zmiksuj na gładki. Wymieszaj z tymiankiem. Krem rozlej do talerzy. Podawaj z grzankami oraz boczkiem i cebulka. Udekoruj ziołami.
W tym czasie pokrój boczek i tosty w kosteczkę. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pozostałą cebulę, pokrojone tosty oraz boczek i mieszając, usmaż na rumiano. Zupę zmiksuj na gładki. Wymieszaj z tymiankiem. Krem rozlej do talerzy. Podawaj z grzankami oraz boczkiem i cebulka. Udekoruj ziołami.