dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Ziemony, kapuściany krem z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowa zupa krem...lekkostrawna

Ziemony, kapuściany krem z grzankami

Składniki:

Ziemony, kapuściany krem z grzankami

 

  • 1 główka kapusty
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr bulionu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3-4 kromki pieczywa tostowego
  • pół pęczka tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • kilka gałązek świeżych ziół

Sposób przygotowania:

Ziemony, kapuściany krem z grzankami
Kapustę oczyść, wytnij głąb, a liście pokrój na kawałki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć 1/3 cebuli i mieszając, usmaż na szklisto. Dołóż kapustę. Podlej bulionem. Dopraw do smaki pieprzem i solą. Poczekaj aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem około 20 minut.
W tym czasie pokrój boczek i tosty w kosteczkę. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pozostałą cebulę, pokrojone tosty oraz boczek i mieszając, usmaż na rumiano. Zupę zmiksuj na gładki. Wymieszaj z tymiankiem. Krem rozlej do talerzy. Podawaj z grzankami oraz boczkiem i cebulka. Udekoruj ziołami.