AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zig- Zap

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto piankowe w kolorach tęczy.

Zig- Zap

Składniki:

Zig- Zap

 

  • BISZKOPT:
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • MASA:
  • mleko zagęszczone niesłodzone 500g
  • 3 galaretki w różnych kolorach.

Sposób przygotowania:

Zig- Zap
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, dobrze ubić. Dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do formę 25x35 cm wysmarowanej i posypanej tarta bułką, piec w temp. 170 stopni około 25 minut.
MASA: Każdą galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody. Ostudzić. Mleko podzielić na 3 równe części- ubijać po kolei każdą część , aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Do każdej części dodawać inny kolor galaretki, dokładnie wymieszać. Masę wylewać na wystudzony biszkopt- po 3-4 łyżki na przemian z każdego koloru ( tak jak w przypadku ciasta Zebra ). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. NA WIERZCH MOŻNA WYLAĆ GALARETKĘ.
SMACZNEGO :)