Sposób przygotowania:
Zimne nóżki
Nóżki i golonkę dokładnie myję i oczyszczam. Do sporego garnka wkładam nóżki, dodaję oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, czosnek i przyprawy. Zalewam całość wodą tak by lekko przykryła nóżki i włoszczyznę. Dodaję sól do smaku. Doprowadzam do wrzenia i gotuję aż zmiękną i zaczną się rozpadać - mięso musi odchodzić od kości. Zawczasu wyjmuję 3 lub cztery marchewki - studzę i kroję w plasterki. Ugotowane nóżki wyjmuję na talerz - przecedzam wywar do garnka i przecieram warzywa. Kroję mięso z nóżek - nie tylko mięso ale i chrząstki. Dodaję mięso do przecedzonego wywaru. Dosypuję żelatynę i doprowadzam do wrzenia i cały czas mieszając rozpuszczam żelatynę. Do miseczek wkładam po kilka plasterków marchewki i zalewam mięsem w wywarze. Odstawiam do przestygnięcia a następnie wstawiam do lodówki by nóżki stężały.