iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Śledź w pomidorach z kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja rodzina uwielbia takie śledzie, pięknie wyglądają na świątecznym stole, do tego są pyszne i aromatyczne.

Śledź w pomidorach z kaparami

Składniki:

Śledź w pomidorach z kaparami

 

  • 1 kg płatów śledziowych kwaszonych,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w olej (słoik co najmniej o pojemności 385 ml),
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 cebula biała,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 szczypty pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Śledź w pomidorach z kaparami

ETAP 1:

Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, żeby pozbyć się kwasu. Następnie odsączamy na papierowych ręcznikach, kroimy na małe kawałki.

Cebule kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Pomidory kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i szklimy.

Dodajemy pomidory razem z zalewą, kapary, posiekany czosnek. Doprawiamy pieprzem i dodajemy koncentrat.

Słodzimy i dusimy chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy z kawałkami śledzia i chłodzimy.