Sposób przygotowania:
Mintaj Eli w galarecieprzygotowanie składników
Rybę odmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
przygotowanie składników cd
Marchewki, pietruszki i seler obrać i opłukać.
przygotowanie ryby w galarecie
Marchewki, pietruszki i seler zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę typu jarzynka . Gotować aż jarzyny będą miękkie. Wywar przecedzić przez sitko.
przygotowanie ryby w galarecie cd
Do przecedzonego, wrzącego wywaru w łożyć rybę. Gotować mintaja około 3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.
przygotowanie ryby w galarecie cd
Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki i wyciąć wzorki ze środka . Do plasterków marchewki włożyć wzorki wycięte z pietruszki.
przygotowanie ryby w galarecie cd
Groszek konserwowy wylać na sitko, przepłukać wodą i odsączyć. Na dno plastikowych kubeczków włożyć plasterki marchewki i groszek konserwowy.
przygotowanie ryby w galarecie cd
Na warzywa wyłożyć ugotowaną rybę.
przygotowanie ryby w galarecie cd
Na rybę wyłożyć pozostały groszek i pokrojoną marchewkę.
przygotowanie ryby w galarecie cd
Do gorącego wywaru ( 1.20 litra ) dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Wywar z żelatyną doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Lekko przestudzony wywar wlać do ryby z warzywami. Pojemniki przykryć i włożyć do lodówki żeby galaretka stężała. Gotowe galaretki wyłożyć na półmisek. Smacznego!
gusia1000