migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1241]

Zimne nóżki-galaretka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna galaretka z wieprzowych nóżek. Doskonała zakąska pod wódeczkę i nie tylko. Ja bardzo lubię z duża ilością marchewki.

Zimne nóżki-galaretka wieprzowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zimne nóżki-galaretka wieprzowa

 

  • 2 nóżki wieprzowe z golonką
  • 5-6 średnich marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • pęczek włoszczyzny (liście selera,pora i natki pietruszki)
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek angielskiego ziela
  • sól
  • woda

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zimne nóżki-galaretka wieprzowa
Nóżki i golonki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą aby pokryła mięso i zagotować, zebrać szumowiny. Wszystkie warzywa obrać, dokładnie umyć i dodać do garnka. Dodać też przyprawy oraz włoszczyznę. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Marchewki wcześniej się ugotują więc trzeba je wyłowić aby sie nie rozgotowały bo będa potrzebne. Mięsko wyjać z wywaru i odstawić do przestudzenia. Wywar przecedzić przez sitko do drugiego garnka. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki, marchewki pokroić na plasterki lub półprasterki. Pokrojone mięso i marchewki przełożyć do garnka z wywarem. Ponownie zagotować. Następnie rozlać do małych miseczek czy bulionówek. Zostawić do stężenia. Podawać z pieczywem, schłodzone i skropione octem.
Zimne nóżki-galaretka wieprzowa
Nóżki i golonki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą aby pokryła mięso i zagotować.
Zimne nóżki-galaretka wieprzowa
Wszystkie warzywa obrać, dokładnie umyć i dodać do garnka.Dodać też przyprawy oraz włoszczyznę.
Zimne nóżki-galaretka wieprzowa
Wywar przecedzić przez sitko do drugiego garnka.
Zimne nóżki-galaretka wieprzowa
Wywar rozlać do małych miseczek czy bulionówek. Zostawić do stężenia.