WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Zimne nóżki z golonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna polska zakąska czyli zimne nóżki z nóg wieprzowych i golonki z dodatkiem marchewki i przypraw.

Zimne nóżki z golonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zimne nóżki z golonką

 

Sposób przygotowania:

Zimne nóżki z golonką

ETAP 1:

Nogi o golonkę umyć i włożyć do garnka. Wlać tyle wody aby jedynie ledwo przykryła mięso. Dodać obrane i opłukane marchewki, pietruszkę, pora i selera. Włożyć przyprawy: listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Wywar musi być słony. Zagotować i gotować ok. 2 godziny aż nóżki zaczną się rozpadać.

Wyjąć mięso i oddzielić je od kości i skóry. Wyjąć też marchewki i pokroić je w kostkę. Wywar przecedzić od warzyw. Do wywaru włożyć z powrotem mięso rozdrobnione na kawałki i marchewkę. Dodać majeranek i żelatynę namoczoną i rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody i ponownie zagotować.

Następnie gorące nóżki rozlać do salaterek, wystudzić a następnie wstawić do lodówki na noc. Podawać z pieczywem pokropione sokiem z cytryny lub octem.

Zimne nóżki z golonką
Zimne nóżki w środku po wyjęciu kilku porcji